Läsa hemma

Esme övar själv med Läsgympa efter genomgång tillsammans med vuxen.

Läsgympa kan användas på så många olika åldersgrupper.
Det är lättillgängligt och inte tungt för barnet.

Ett fint exempel på när Läsgympa använts i hemmet på ett lyckat sätt är Esme och hennes föräldrar. Esme var sex år och gick i förskoleklass. Hon var allmänt intresserad av språk och vill ju som så många andra barn lära sig läsa. Under sommaren satte sig Esmes farmor ner för första gången och ”lekte” lite med materialet och Esme tyckte det var jättekul och mysigt. Under hösten lät föräldrarna henne helt och hållet ta initiativet när hon ville använda Läsgympan.

Föräldrarna försökte inte på något sätt forcera henne i läsinlärningen, utan ställde upp och hjälpte henne när hon själv ville. Oftast satt föräldrarna med Esme i knät och gick igenom korten hon just arbetade med en gång. Efter det arbetade hon med korten själv några gånger (som på bilden) innan de avslutade tillsammans, så att hon fick visa hur hon lärt sig.

Så här säger Esmes pappa om träningen:
”Innan Esme började med läsgympa läste hon ord och texter genom att läsa de enskilda bokstäverna i varje ord för att sedan ljuda ihop dem till ett ord. Det kanske är en naturlig startpunkt, men det kändes som att det var lite svårt för henne att komma vidare med detta, och läsningen gick ju långsamt och trögt. Den stora skillnaden under de kanske tio-tolv veckor som hon arbetat med Läsgympa är att hon nu snabbt kan identifiera och sätta ihop flera ordled, genom ren repetition. Läsningen går mycket snabbare och lättare för henne nu. Vi kommer absolut fortsätta att arbeta på med Läsgympa så länge Esme tycker att det är kul och givande. När hennes lillebror är gammal nog så kommer vi utan tvekam se om han gillar Läsgympa också.”

Läsgympan passar för nyinlärning eller om du behöver göra en omstart. Som förälder kan du göra otroligt mycket för att stötta ditt barn med läsutvecklingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *